Beleid

Ondersteuning voor de casemanagers Zorg

Sociale inclusie
Image

Ken jij de ‘casemanagers Zorg’? Ze werken in diverse sectoren van zorg en welzijn. Samen met de casemanager Werk (een GTB-bemiddelaar) begeleiden ze  mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in een werk-zorgtraject op weg naar werk. SAM engageert zich in een ondersteuningsproject voor deze casemanagers.

Het is de bedoeling mensen met een cognitieve, medische, psychische, psychiatrische of sociale (kortweg CMPPS-) problematiek een duwtje in de rug te geven op weg naar werk. Er wordt gewerkt met een herstelgerichte tweesporenaanpak: er is nood aan geïntegreerde werk- én zorgacties op maat.

Die aanpak is in de context van arbeidsmarktactivering niet nieuw. Via VDAB-tenders met diverse zorg-welzijnspartners werd hier al jaren vorm aan gegeven. Maar intussen formaliseert het  Werk- en zorgdecreet de samenwerking tussen ‘zorg’ en ‘werk’. Naast de gekende bemiddelaar werk (nu ‘casemanager Werk’) voor het werktraject, staat de ‘casemanager Zorg’ in voor het zorg-welzijnstraject. Beide casemanagers tekenen samen met de cliënt een integraal traject uit.

De werk- en zorgtrajecten duren maximaal achttien maanden, en combineren dus gerichte werkacties met hulpverlening. Het doel is de werkzoekende voor te bereiden op en toe te leiden naar betaald werk.

Casemanagers Zorg opereren binnen de regionale samenwerkingsnetwerken van casemanagers én dienstverleners van ‘werk’ en ‘zorg en welzijn’.

SAM ondersteunt

SAM werkt verder aan een  project dat focust op de positie en rol van de casemanagers Zorg, met als doel hen inhoudelijke en methodische ondersteuning te bieden. Het SAM-project  ‘Ondersteuning casemanagers Zorg binnen activeringstrajecten’  is opgenomen in het meerjarenplan 2021-2025.  Het project is  gefinancierd door het departement Zorg.

Meer informatie: Kristin Nuyts, tel. 0492 73 54 27.