Praktijktips

Tool: Budgetplanner voor een maand

Sociale bescherming

Hoe help je je cliënt om zijn inkomsten en uitgaven op een rij te zetten?

Een budgetplan helpt om een analyse te maken van de inkomsten en uitgaven van je cliënt. Deze analyse is dé basis om verder te werken aan budget- en schuldenvragen. 

Met een helder invulblad kom je al een heel eind. Bij SAM ontwierpen we een maandschema met de meest voorkomende inkomsten, vaste en variabele uitgaven. In een apart kadertje vul je de totale inkomsten en uitgaven in. De budgetplanner kan worden ingevuld door één of twee personen.

Zo kan je nagaan:

  • of er nog inkomsten zijn waar je cliënt recht op heeft
  • welke uitgaven naar beneden kunnen
  • hoe het budget er de komende maanden uit zal zien
  • welke afspraken er gemaakt zijn in het gezin
  • of er ruimte is om schulden af te betalen
  • of er ruimte is om te sparen
Image

Hoe gebruik je de budgetplanner?

  • Print de budgetplanner op 1 A4 en vul deze samen in of geef mee met je cliënt. Zo krijg je een eerste overzicht van de inkomsten en uitgaven van het gezin. Misschien ontloopt je cliënt enkele belangrijke inkomsten of zijn er grote uitgaven die over het hoofd zijn gezien.
  • Als dit een moeilijke oefening is voor je cliënt, kan het zijn dat je cliënt extra noden heeft op gebied van financiële vaardigheden of bevindt die zich momenteel in een complexe financiële situatie. Zoek samen naar een oplossing om het overzicht terug in handen te nemen. Meestal kan je pas na een correct budgetoverzicht beslissen welk bedrag vrij kan komen voor de afbetaling van schulden.

Hoe kan je vaste en variabele uitgaven (correct) inschatten?

In sommige situaties heeft je cliënt zelf moeite met het inschatten van de vaste en variabele uitgaven. Bijvoorbeeld als er net een ingrijpende verandering heeft plaatsgevonden op familiaal en financieel vlak, zoals een echtscheiding, ziekte, arbeidsongeval,... De inkomsten en uitgaven zijn dan ingrijpend veranderd. Doe dan beroep op de referentiebudgetten van het Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn van Thomas More. Deze referentiebudgetten geven een indicatie over de bedragen die je minimaal nodig hebt om menswaardig te leven. 

Vergeet deze uitgaven niet

Er zijn verschillende uitgaven die zich niet maandelijks herhalen. Denk daarbij aan uitgaven voor verzekeringen, water, belastingen, vakantie en feestdagen. Noteer deze uitgaven in een jaaroverzicht en hou 1/12 van de bedragen opzij. Plaats dit bedrag onder de variabele uitgave ‘sparen’. Bij de afrekening heb je alvast het geschatte bedrag achter de hand.

Liever een budgetoverzicht voor verschillende maanden?

Bestel dan de budgetplannerWeet waar je geld naartoe gaat’. In deze budgetplanner noteert de cliënt elke maand de inkomsten en uitgaven. Samen bespreek je het budget en de bestemming van het resterende saldo. Bekijk zeker de gratis begeleidingsgids voor nog meer tips en tricks. 

Download de Budgetplanner voor een maand