Sociale inclusie

Wat stellen we vast?

Image

    

Mensen voelen zich niet vertegenwoordigd

Het globale vertrouwen in de democratische instellingen en in de politiek neemt af. Vooral mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie voelen zich niet vertegenwoordigd. Hun stem wordt te weinig gehoord in het publieke debat. Sociale rechtvaardigheid moet opnieuw bovenaan de politieke agenda komen. 

Sociale uitsluiting

Mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie moeten volwaardig deel kunnen uitmaken van onze samenleving en haar mee kunnen vormgeven. Maar ze worden uitgesloten op basis van diversiteitskenmerken zoals hun sociaal-economische status, een etnisch-cultureel diverse achtergrond of fysieke of mentale kwetsbaarheden. Op het kruispunt van deze kenmerken wordt sociale uitsluiting nog sterker. 

Nood aan verbinding

In tijden van polarisering en vervreemding groeit de nood aan plekken voor verbinding tussen mensen en met de brede samenleving. Maar bestaande diensten en verenigingen slagen er onvoldoende in om deze mensen te bereiken. Er is nood aan meer laagdrempelige, politiserende praktijken zoals buurtwerkingen, verenigingen waar armen het woord nemen, inloophuizen, jeugdwelzijnswerk en zelforganisaties. Zij slagen er wel in om mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie te bereiken. Ze kunnen er elkaar ongedwongen ontmoeten en ze worden er versterkt om hun stem te laten horen. Maar deze basiswerkingen worden overbevraagd en hun financiering is ontoereikend. Ze hebben nood aan een duurzame basisfinanciering die hun autonomie op lange termijn garandeert. 

Wat vragen we aan het beleid?

Image